Tel: 0315-340099
€#.##

BBQ en accessoires - Kolen/Hout

Broilfire Kolen/Hout barbecues en vuur korfen c/q vuur schalen - Meer Info

Hout en hout snippers om mee te koken:

 

Houtsoorten zijn onderling verschillend van smaak. Het verschil zit hem vooral in de hardheid van het hout en het zuur gehalte van hout welk typerend is voor de smaak. De vraag is ook wil je snel of langzaam roken en hoe groot zijn de stukken vlees?
Voor grote stukken vlees en langzaam roken zou je hardhout moeten gebruiken zoals Hickory, beuken en Eiken. deze geven een zware sterke rooksmaak omdat het hout langzaam brand en de rook meer naverbranding nodig heeft, Zeer geschikt voor Rood vlees. Voor vis en kip bijvoorbeeld zou je het beste wat lichter hout kunnen gebruiken zoals essen, noten hout of fruit bomen hout.
Zou je voor vis bijvoorbeeld Eiken willen gebruiken en te lang roken dan zal alles bitter gaan smaken en dat is niet lekker.

 

Een heerlijk alternatief is Mediteriaans hout zoals olijven hout en fruit bomen hout. Olijfhout is erg hard en vooral de wortel zone is hard geconcentreert hout welk langzaam brand en een zacht zoete mediteriaans aroma geeft aan het vlees zonder de "rookworst"smaak of geur. Zo is het experimenteren met houtsoorten bijzonder lonend voor de smaak en het resultaat. Rook geeft niet alleen smaak maar heeft een enorme invloed op de textuur van het vlees en het vocht gehalte. Het Koolmonoxide  penetreerd en vervangt de zuurstof in het vlees waardoor het beter geconserveert blijft de zijn mals heid behoud en versterkt.

 

Houtsnippers heb je in verschillende soorten. Deze snippers kan je op 2 manieren gebruiken. Je gooit ze in ieder geval niet zomaar tussen de briketten. Ze zullen veel te snel verbranden wat resulteert in te weinig en ineffectieve rook. De snippers gebruik je in een smoker box of je verpakt ze in een stuk aluminiumfolie met een paar gaten en legt ze aan de zijkant van het vuur zodat de snippers langzaam gaan roken zonder te verbranden en zorgen voor een mooie witte transparante rook. Deze rook noemen we ook wel blauwe rook omdat het een lichte blauwe tint heeft.

 

Beter is het om grotere brokken hout te gebruiken. Deze leg je op de kolen, briketten of naast het vuur. Ze roken langer en constanter dan de snippers. Je kan brokken rookhout online kopen maar je kan natuurlijk ook zelf een paar stammetjes laten drogen en in stukjes hakken.

 

Mediteriaans hout is typerend voor de volgende houtsoorten:

  • Olijfhout geeft een intensief, mild-gearomatiseerde zoete olijfsmaak. Olijfhout wordt traditioneel door de Andalusische grillrestaurants aan het strand gebruikt om visgerechten toe te bereiden.
  • Amandelhout geeft een milde en lichte notensmaak. Dit hout past erg goed bij rood vlees.
  • Sinaasappelhout geeft een fruitige, frisse citrus smaak. Sinaasappelhout wordt traditioneel in de regio van Valencia gebruikt om de Paella toe te bereiden. Op open vuur wordt de Paella dan in grote zwenkpannen bereidt. Zo kan de rook van het sinaasappelhout nog een lichte smaak aan de traditionele Paella geven.
  • Citroenhout geeft eeen frisse citrus smaak, te vergelijken met sinaasappelhout.

 

Een goed rook resultaat herkent u aan een rookring in het vlees. Het resultaat van low (lage temperatuur) and slow (langzaam) bereiden van vlees met hout, het resultaat is een roze rookring in de eerste paar millimeters van het vlees.
Dit roze vlees wil niet zeggen dat het nog rauw is. Rook zorgt voor een chemische reactie vanwege de koolmonoxide welk geproduceerd wordt door de verbranding van het hout. De Koolmonoxide (CO) verdringt de zuurstof in het vlees en kleurt het vlees rood wat resulteert in een roze-rode ring. Deze chemische reactie kan soms ook uitblijven Al wil het uitblijven van een rookring niet te betekenen dat er niet genoeg gerookt is. De chemische reactie blijft wel eens uit en geeft dan geen rookring terwijl je wel een rooksmaak hebt. Een hoop restaurants claimen wel dat ze roken maar gebruiken dan zoiets als liquid smoke een chemische goedje waarmee je een rooksmaak kan geven. Dan heb je de rooksmaak wel maar het is niet echt.

 

Hout type

Karakterstieken

Gebruik bij

Abrikoos

Het aroma is milder en zoeter dan hickory.

Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten.

Amandel

Een nootachtig zoet aroma.

Goed van gebruik bij alle vleessoorten.

Appel

Erg mild, met een subtiel fruitachtig aroma. Licht zoet. kleurt de oppervlakte van het vlees bruin.

Rund, gevogelte, varkensvlees (met name ham). Zalm en forel of zoetwater vis

Arabische gom

Deze bomen komen van dezelfde familie als mesquite. wanneer hij gebruikt wordt in een smoker doet het aroma denken aan mesquite, maar niet zo dominant. tevens een krachtige hittebron.

Goed voor de meeste vleessoorten, maar vooral rund en groente .

Berk

Medium hard hout, met een aroma vergelijkbaar met esdoorn.

Goed met varkensvlees en gevogelte.

Beuk

Mild rook aroma, lichter dan eiken.

Traditioneel gebruikt voor het roken van paling, maar ook geschikt voor de meeste soorten vlees.

Citroen

Medium rook aroma, met een hint van fruit.

uitstekend bij rund, varkensvlees, vis  en gevogelte.

Eiken

Op één na meest populaire houtsoort. Zwaar rook aroma. Rood eiken heeft bij veel pitmasters de voorkeur, oa voor spareribs. Wit eiken levert niet alleen een goed aroma, maar is ook bij uitstek geschikt als hittebron. (brand lang).

Goed bij rood vlees, varkensvlees, vis en wild.

Els

Snel brandend. licht maar kenmerkend aroma.

Goed voor vis en rood vlees.

Esdoorn

Medium hoeveelheid rook, mild wat zoetig aroma.

Goed met varkensvlees, gevogelte, kaas, groente, vis en klein wild gevogelte.

Grapfruit

Medium rook aroma, met een hint van fruit.

Uitstekend met vis, rund, varkensvlees en gevogelte.

Hickory

Venijnig, produceert veel rook met een zoet baconachtig aroma. veel gebruikte houtsoort

Goed voor alles dat gerookt moet worden, maar vooral bij varkensvlees (spareribs) en rund.

Kers

Mild zoet fruitig rook aroma. Sommige mensen beweren dat kersenhout het beste hout is om mee te roken. Hout van de Virginische kers kan een bittere smaak produceren. Kleurt het oppervlakte van het vlees bruin.

Goed voor gebruik bij alle vis en vleessoorten.

Mesquite

Sterk gronderig aroma. populair met grillen omdat je het niet lang hoeft te gebruiken om een smaak aan het product te geven. geeft bij verbranding ook veel hitte af.

Goed bij veel vleessoorten, maar vooral rund, lam en geitenvlees

 

Uitzonderlijk bij zeevis

Moerbei

De geur is zoet, doet denken aan appel.

Rund, (wild) gevogelte, varkensvlees (met name ham). Perfect bij zoetwater vis

Nectarine

Het aroma is milder en zoeter dan hickory

Goed bij veel vleessoorten.

Pecannoot

Zoet en mild, met een aroma vergelijkbaar met hickory, maar niet zo sterk. Smaakvol met een subtiel karakter. Pecan is een all-around rookhout.

Goed met gevogelte, rund, varkensvlees en kaas.

Peer

Licht zoet, houtig aroma. Een prettig subtiele rooksmaak. Lijkt op appel.

Uitstekend met kip, vis en varkensvlees.

Perzik

Licht zoet, houtachtig aroma.

Goed bij veel vleessoorten.

Populier

Het is een zachtere houtsoort dan els, en erg subtiel van aroma. Geschikt als brandstof, maar gebruik delen van een andere houtsoort voor meer aroma. Gebruik geen vers, net gekapt populierenhout.

Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten.

Pruim

Het aroma is milder en zoeter dan hickory.

Goed voor gebruik bij veel vleessoorten.

Sering

Produceert een lichte rook. Subtiel met een hint van een bloemachtig aroma.

Goed bij zee producten (seafood) en kip.

Sinaasappel

Medium rook aroma, met een hint van fruit.

Uitstekend bij rund, varken en gevogelte.

Walnoot

Erg zwaar rook aroma. Gewoonlijk vermengt met lichtere houtsoorten als Pecan of appel. Kan dominant en bitter zijn als hij alleen gebruikt wordt.

Goed voor rood vlees en wild.

Wijnstokken

Aromatisch, vergelijkbaar met het hout van fruitbomen. Produceert van rook dat doordringend kan zijn.

Goed met gevogelte, rood vlees, wild, lam en vis.

 

Olijf hout

Mediteriaans zoete aroma, sterk aanwezig goed langzaam brandend brandhout met weinig rook maar goede smaak overdracht.

Ideaal voor rood vlees en vis maar ook veel soorten wild als ook wild gevogelte

 

Andere internet bronnen melden dat hout van de volgende bomen geschikt is voor roken:
LAURIER, WILG, AARDBEIEN, OLIJF, GUAVA, HAZELNOOT, WITTE WALNOOT, VIJG, HACKBERRY, SPAANSE PEPER, DADELPRUIM, JENEVERBES

 

Waar moet je op letten bij gebruik van hout:
Gebruik geen houtafval van fabrieken. Je weet vaak niet wat voor hout het is, en je weet niet of het hout chemisch behandeld is.
Gebruik geen hout dat geverfd is, of op welke wijze dan ook chemisch behandeld is. Oude verfsoorten kunnen zware metalen als lood en cadmium bevatten.Gebruik geen hout van meubel(fabrieken). Hout voor meubels is vaak chemisch behandeld.

Gebruik geen hout van pallets. Het is vaak naaldhout, waar veel hars in zit, dit bederft het eten en geeft een bittere smaak. Tevens is dit hout behandeld met een conserveringsmiddel. Niet echt goed voor je gezondheid.

Gebruik geen hout dat bedekt is met schimmel of paddestoelen. Dit heeft een negatief effect op de smaak. Mocht je goed hout hebben (niet rot) waar schimmel op zit. Verbrandt dit dan eerst apart. Als het hout begint te verkolen, kun je het verder in je smoker verbranden.

 

Half automatisch Roken: De meest makkelijke hittebronnen zijn gas, elektriciteit, kolen en hout of hout snippers. De belangrijkste voordelen van gas en elektriciteit zijn; makkelijk aan te komen en in gebruik,De temperatuur wordt makkelijk in stand gehouden. De rook wordt veroorzaakt door rookmot, of kleine blokjes hout die verbrandt worden. Dit zorgt dan uiteindelijk voor de rook.

 

Roken met hout: Een wat bewerkelijke manier is roken met hout. De echte kenner en vuur liefhebber zal hier voor kiezen. Behalve dat het gebruik van hout bewerkelijker is, loop je ook nog eens het risico dat het vlees te veel rook te verwerken krijgt. Het product zal niet iedereen aanspreken. Met een goede BBQ / smoker die is door ontwikkeld zoals de Oklahoma country smoker hoeft dit geen enkel probleem te zijn. De temperatuur constant houden met een hout gestookte smoker betekent wel dat je om het half uur moet kijken of het nog goed gaat.

 

Roken met kolen: Het gebruik van houtskool zit een beetje tussen de twee bovenste opties in. Maak echter alleen gebruik van houtskool en geen steenkool! Bij gebruik van steenkool zal je product naar afgewerkte olie smaken. Ook zal niet iedereen briketten willen gebruiken die verpoederen (as) De smoker die ik gebruik is geschikt voor hout en kolen.

 

Drogen van hout:Boompje hakken, fikkie stoken is helaas niet mogelijk. Vers hout brandt slecht, en kan een bittere smaak achterlaten op je product. Te droog is ook niet goed. Het hout brandt te snel en te heet. De beste afmeting is zijn ongeveer 10 tot 20 cm dik en max 30 cm lang. Als ze dunner zijn is er meer bast aan dan hout, als ze dikker zijn hak ze in stukken. Dan drogen ze ook beter. Over het algemeen laat het hout minimaal 6 maanden drogen, tot max 3 jaar. Wellicht is het daarna nog wel bruikbaar als brandstof, maar veel aroma zal er niet meer in de rook zitten. Het hout is goed als je twee plankjes tegen elkaar slaat en je een luid “klak” hoort. Nat hout klinkt duidelijk anders. Als het geluid is als van een vallende spons, waarbij het stof en ongedierte je om de oren vliegen, gooi het dan maar op de composthoop. Rot hout is ongeschikt.

 

Weken of niet weken?: Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Snippers aangelengd met drank en kuiden kunnen goed op kolen of het vuur gebruikt worden. Weken wordt voornamelijk toegepast om de verbranding te vertragen en om uitdrgen van het gerecht te voorkomen. Goed voorschroeien voorkomt uitdrogen en neemt slechts enkele minuten bij hoge temperaturen in beslag

Maak uw eigen Whiskey of coctail chips door de houtsnippers van uw voorkeur te kiezen en deze te weken in whisky likeur, een zoete wijn of drank naar keuze zoals vruchten sap. Op houtskool en door het vuur geeft dit een fantastische aroma.
Tevens goed aan te lengen met tuin kruiden en gesneden schillen van citrus vruchten en uien of knoflook.

Tip als u wilt voorkomen dat chips te snel verbrnaden met gas of electricitiet, verpak ze dan in stevig aluminium folie. Prik hier aan de bovenkant een aantal gaatjes in. Dit pakketje plaats je op de kolen. Niet alleen produceren ze rook en verbranden ze minder snel, maar verpakt kun je ze ook makkelijker verslepen naar een heter of minder heet deel van de BBQ.

 

Met bast of zonder?:sommige mensen beweren dat bast een negatieve invloed heeft op de smaak. Ik het het nooit waargenomen. Als het er makkelijk af gaat haal ik de bast er af. Ander laat ik het er gewoon op zitten. Let wel Bast is een bron van schimmels en ongedierte met hun uitwerpselen! 

Smoker hout en mot

 

- Back to top...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~