Wat te doen als mijn kachel of gasapparaat niet aan gaat?

Het wil soms voorkomen dat een kachel of gasapparaat na intensief gebruik, na een lange tijd ongebruikt of zelfs als deze nieuw is, moeite heeft met starten. In dit blog lees je wat daarvan de oorzaak kan zijn en hoe je dit op kunt lossen.

Hoe werkt een ontsteking van de kachel?

Allereerst een klein stukje theorie over de ontsteking van de gaskachel. Bij een goed functionerende ontsteking, wordt de gasregelknop in de startstand gezet. Vervolgens wordt de knop ingedrukt terwijl de rode knop van de piëzo-ontsteking het gas ontbrandt. De waakvlam brandt en wanneer na 15 seconden de gasregelknop wordt losgelaten, blijft de vlam branden. Een vaak voorkomend startprobleem is dat het gas niet ontbrandt wanneer de knop van de piëzo-ontsteking wordt ingedrukt. Ook komt het voor dat de vlam wel begint te branden, maar gelijk weer dooft wanneer de gasregelknop wordt losgelaten. 

Als het gas niet begint te branden

Het kan voorkomen dat je geen ‘klik’ hoort wanneer je de piëzo-ontsteking indrukt. Dan is de ontsteking helaas kapot en moet je daarvoor een nieuwe aanschaffen. Deze is hier verkrijgbaar.

Klikt de piëzo-ontsteker wel maar vonkt de electrode niet? Vaak komt dit doordat de bougie op de ontsteking geoxideerd is. Daardoor vonkt hij niet en gaat de vlam niet aan. Dit is eenvoudig op te lossen door voorzichtig met een tangof veil de oxidatie van de bougie electrode en de kop van het thermokoppel af te krabben. Daarna zou de bougie weer moeten vonken. Werkt het dan nog niet? Dan is waarschijnlijk de bougiekabel defect. Bij een kapotte bougiekabel zie je vaak ergens op de kabel een vonkje als je de knop indrukt. Een nieuwe bougiekabel is hier te vinden.

Mocht de ontsteking netjes klikken en vonken, maar de vlam nog steeds niet branden, dan lijkt het erop dat er geen gas bij de vonk kan komen. Dat kan meerdere oorzaken hebben:

Het is mogelijk dat de waakvlam niet aan gaat door vuil of rommel vanuit de gasfleskraan. Je kunt het apparaat schoonmaken via het stappenplan onderaan dit blog.

Het kan ook zijn dat de afstand tussen de electrode en de kop van het thermokoppel te groot is. Pas de afstand aan door de electrode bij te buigen tot een afstand van ongeveer 5-6 mm.

Soms is de gasslang of een koppeling lek. Controleer de productiedatum op de gasslang om te zien of deze aan vervanging toe is en bekijk of de slang zichtbare schade heeft. Met gaslekspray is te zien of de koppelingen nog steeds gasdicht zijn. Mocht er een slang, koppeling of drukregelaar kapot zijn, dan hebben wij altijd de juiste in ons assortiment.

Als de gasinstallatie gasdicht is, kan het probleem ook in de gasfles zitten. Soms zit er bijvoorbeeld lucht in de gasfles en helpt het om de gasfles te ontluchten. Vooral bij nieuwe gasflessen is dit vaak het geval, omdat deze niet altijd na het vullen ontlucht worden.

Om de gasfles te ontluchten, ontkoppel je hem en neem je hem mee naar buiten. Laat de gasfles daar 10 minuten rechtop staan, zodat de fles kan stabiliseren en het gas onderin de fles kan zakken. Draai de gasfles daarna helemaal open en laat 15 seconden lang wat lucht en gas ontsnappen. Doordat gas zwaarder is dan lucht, verlies je hierbij vooral de lucht en slechts een klein beetje gas. In de meeste gevallen werkt de gasinstallatie daarna weer normaal.

Tot slot kan het natuurlijk ook zijn dat het gas uit de fles gewoon op is. Je kunt dan een nieuwe gasfles halen, of hem laten vullen als je een LPG gasfles hebt.

Als het gas wel begint te branden, maar gelijk weer uitvalt

Het kan ook voorkomen dat de kachel of het gasapparaat wel begint te branden, maar na 15 seconden bij het loslaten van de regelknop weer uitvalt. Dit kan ook meerdere oorzaken hebben.

In veel gevallen is de positie van het tipje van de thermokoppel niet goed meer en raakt de thermokoppel de waakvlam niet meer. Corrigeer dat indien mogelijk. Als de thermokoppel niet goed in de waakvlam hangt, wordt hij namelijk niet warm en sluit hij automatisch de gastoevoer als je de knop loslaat.

Een andere reden waardoor de vlam niet blijft branden, is een tekort aan gas of een overschot aan lucht in de leidingen. Dit is vaak te herkennen aan een onrustig brandende waakvlam. Controleer daarom hierbij ook of er geen lekkage is in de gasinstallatie, of de gasfles goed ontlucht is en of er nog voldoende gas in de fles zit.

In sommige gevallen brandt het apparaat niet meer door een defecte omvalbeveiliging. Een omvalbeveiliging of kiepbeveiliging blokkeert de gastoevoer zodra het apparaat overhelt, omvalt of schuin wordt gehouden. De onderlinge verbinding tussen de beide stekkers van de beveiliging wordt dan verbroken waardoor het stroompje van de thermokoppel niet meer doorgegeven wordt aan de magneetklep. Hierdoor valt de gastoevoer in de beveiliging en zal er geen gastoevoer meer zijn. De vlam dooft daarna.

De omvalbeveiliging moet rechtop staan om goed te functioneren. Controleer daarom de positie en corrigeer deze indien nodig. De omvalbeveiliging zit rechtsboven of onder op de bodem van het gasapparaat. De beveiliging lijkt vaak op een zwarte paddenstoel met twee stekkers aan de onderkant. Een defecte omvalbeveiliging blijft de gastoevoer blokkeren. In dat geval kun je het beste een nieuwe omvalbeveiliging aanschaffen.

Heeft dit niet geholpen? Dan is het goed om te kijken of de magneet klep nog werkt. Flessengas is van zichzelf een beetje vettig door de paraffine die in het gas aanwezig is. Bij LPG is zelfs 25 % meer aan paraffine-houdende stoffen aan het gas toegevoegd voor een betere octaanspreiding.

Deze stoffen vormen afzetting aan de bewegende onderdelen en vormen na verloop van tijd een kleverige substantie. Deze substantie veroorzaakt een slecht contact van de thermokoppel naar de magneetklep. Dit is de thermische beveiliging. Dit contact kan ook oxideren door vocht, waardoor de elektronische overdracht slechter wordt en de kachel uit kan gaan. Schoonmaken met een fijn schuurpapiertje verhelpt dit. Het kan ook gebeuren dat het rubbertje op de magneet klep eraf gaat. Of dat dit rubbertje vettig en plakkerig is geworden. In beide gevallen zal de beveiliging niet gedeblokkeerd kunnen worden en zal de kachel uit gaan.

Draai dan de bus (tegen de klok in) open en controleer dit. Maak daarna gelijk de magneetklep en de bus waar deze inzit schoon met droog keukenrolpapier. Doe dit met de gasregelknop ingedrukt, zodat ook de kleverige pin schoon gemaakt wordt.

Stappenplan om een gasapparaat vacuüm te trekken of schoon te blazen.

Het vacuümtrekken of doorblazen heeft als doel de installatie stof- en vuilvrij te maken. Vacuümtrekken is daarbij beter dan doorblazen, omdat bij het doorblazen stof en vuil het apparaat in geblazen kan worden. Bij het vacuümtrekken zuig je deze juist weg.

Stap 1: Draai de gasdrukregelaar van het apparaat af en zet de regelknop van de kachel of heater in de startstand.

Stap 2: Hou de stofzuiger, compressor of fietspomp bij de opening van de gasslang. Een Gardena-aansluiting is daarbij een handig hulpmiddel.

Stap 3: Zuig met de stofzuiger pulserend door de beluchting in de stofzuigerslang open en dicht te doen terwijl je de regelknop van de kachel op de startstand regelmatig indrukt. Als je een compressor of fietspomp gebruikt, blaas je de lucht in het systeem en druk meerdere malen achter elkaar de regelknop in. Draai tijdens het zuigen of blazen de regelknop van de startstand naar ook naar de andere standen op het apparaat om alle leidingen mee te nemen in het reinigingsproces.

Stap 4: Doe dit ongeveer 20 seconden en blaas of zuig ook de regelaar schoon.

Stap 5: Bevestig met een sleutel de gasdrukregelaar weer aan de slang. Daarna is de kachel of heater weer operationeel en kun je weer genieten van de warmte.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!