Wat is het verschil tussen een gasfles, gastank en gasdamptank?

Veiligheid van gasflessen begint al in de benaming. Zo wordt er veel over gasflessen gesproken als we het eigenlijk over gasdamptanks hebben. In dit blog leggen we je graag de verschillen uit.

Gastank

Een gastank wordt veelal liggend in een voertuig ingebouwd en wordt gebruikt om LPG aan een voertuig te leveren. Bijvoorbeeld voor een auto of heftruck.

Gasfles

Een ruilfles wordt in de volksmond vaak gasfles genoemd. Deze wordt gebruikt om bijvoorbeeld je barbecue of gaskachel te voorzien van gas. Deze omruilfles kan je (na gebruik) leeg inleveren, waarna je een volle nieuwe gasfles ontvangt. De fles mag je niet zelf vullen omdat een 80% vulbegrenzer ontbreekt. Daardoor weet je niet wanneer de fles ‘vol’’ is. Daarnaast mag deze gasfles enkel staand gebruikt worden.

Gasdamptank

Een gasdamptank (in de volksmond ook wel gasfles genoemd) heeft een 80% vulbegrenzer. Daardoor kan er maximaal 80% van de inhoud van jouw fles getankt worden. Deze gasdamptanks worden voornamelijk in campers en caravans gebruikt en kunnen alleen gevuld worden met een buitenvulset in jouw camper of caravan.

Gasfles inbouwen?
Wil jij je gasfles vullen of inbouwen? Controleer dan eerst of je een gasfles of een gasdamptank hebt. Alleen de laatste mag vast ingebouwd worden in een voertuig, maar dan is een buitenvulaansluiting ook verplicht. Daarbij wordt geadviseerd om dit door een installateur te laten uitvoeren, zodat je zeker weet dat jouw gas-installatie veilig is.

Gasdamptanks die geschikt zijn voor inbouw hebben de DIN-norm 1949 (ofwel Druckgeräterichtlinie 2014/68/EU) en een CE-certificaat ECE R 67.01. Deze wordt bij de gasfles geleverd of is online te raadplegen.

Wil je meer weten over keuringen en certificeringen?

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!