Wat is een RTF-8 knelkoppeling en waar vind ik die?

Je koopt een camper, motorhome of boot waarin een compleet gasnetwerk is aangebracht. Je gebruikt het een aantal jaar, maar na de keuringstermijn van de gasslang (5 jaar), moet het een en ander vervangen worden. Als je vervolgens enkele koppelingen losdraait, kom je erachter dat je niet exact weet wat je moet bestellen. Daar helpen we je graag bij!

Waar begin je?
Vaak zit er op een standaard gasslang een 1/4 linksdraaiende wartel. Deze gaat vanaf de drukregelaar vaak naar een vaste leiding of een knelkoppeling (op het gasapparaat of de verdeelkraan).

Zodra je de koppelingen losdraait blijven er twee verschillende situaties over. Aan de ene kant een slang met een 1/4 links wartel en aan de andere kant een 1/4 rechts buiten draad (12,8 mm) of een 1/4 rechts binnen wartel (1/4 = 11,8mm). Zie hieronder.

Wat moet je bestellen?
Maar wat moet je nu bestellen om dit te vervangen? De maat is 12,8 mm rechts buiten of 11,8 rechts binnen. Als je kijkt naar dit blog zie je dat je een slang nodig hebt met ¼ rechts binnen of buiten draad.

Echter zal een 1/4 rechts binnen en of buitendraad niet passen omdat knelverbindingen een spoed hebben van 1.8 mm en een normale 1/4 rechts verbinding 1.4 mm (of anders).

Zodra je de leiding hebt los gemaakt dan blijft de wartel en knelbus achter op de vaste leiding of aan de gasslang. Hieronder (rechts) zie je de aansluiting die van een verdeelkraan afkomt. Dit is een oorspronkelijke gladde insteek knelkoppeling (hierboven links) maar de wartel en knelbus blijven er aan vast zitten. In het midden (hieronder) zie je de aansluiting die van de stalen/koperen vaste gasleiding afkomt. De wartel en knelbus blijft op de vaste leiding zitten.

Vaak kunnen de wartel en knelbus gebruikt blijven worden. De slang aan de ene kant moet vervangen worden dus daarvoor is dan een slang met gladde insteek knelkoppeling plus een knel wartel 8 mm en knelbus 8 mm nodig.

Er zijn dus 2 verbindingen mogelijk

  1. Je hebt een gasslang met een aansluiting zoals het middelste voorbeeld hieronder. Dan heb je een gasslang nodig die is voorzien van een vrouwelijke knelkoppeling.
  2. Je hebt een gasslang die lijkt op de onderstaande foto aan de rechter kant. Dan heb je een gasslang nodig die is voorzien van een mannelijke gladde knelkoppeling zoals onderstaande foto aan de linkerkant. Daarbij heb je dan nog nodig de wartel en knelbus die bij de vaste leiding maat horen.

P.S. bovenstaande geld ook voor grotere knel verbindingen!

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!