Wat heb ik nodig als ik lpg in mijn camper wil aanleggen (en op reis wil)?

Je hebt een (nieuwe) camper gekocht of je wilt met je camper op vakantie. Dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden, als je gas wilt gaan gebruiken. Hieronder leggen we je graag uit waar je op moet letten en geven we je tips om nooit zonder gas te staan!

Lpg in koude en warme gebieden

Als je lpg wil gebruiken in jouw camper, dan is het verstandig om na te denken over hoeveel gas je nodig gaat hebben. Je kunt je voorstellen dat je op wintersport of in het koude noorden van Scandinavië meer gas gebruikt om de camper te verwarmen dan op een warme zomerdag in het zuiden van Europa.

In een koud gebied is het raadzaam om minstens twee gasflessen te installeren. Zo heb je voldoende gas om de camper voor langere tijd warm te houden. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet overal in de wereld lpg kunt bijvullen bij de tankstations. Meestal weten lokale campings of lokale ondernemers wel waar je lpg kunt tanken.

Lpg in de camper

Lpg is een mengsel van propaangas (60%) en butaangas (40%). In de zomer werkt dit mengsel perfect in de camper. In de winter zul je wel tegen één nadeel aanlopen: het kookpunt van butaan is -0,6 °C, waardoor het bij temperaturen onder de 5 °C vloeibaar kan worden. Hierdoor kan het zijn dat het gassysteem bij koude temperaturen minder goed functioneert. Dit is echter eenvoudig op te lossen door een verwarmingselement op de gastank aan te brengen of in de winter een extra gastank met propaan mee te nemen.

In Scandinavië en in de wintersportgebieden wordt in de winter ook rekening gehouden met deze problemen. Daar is in deze periodes propaangas beschikbaar in plaats van een propaan-butaanmengsel (lpg). Het is overigens wel aan te raden om voor de zekerheid in de buurt van je bestemming te tanken en na te vragen welke samenstelling het lpg-mengsel heeft.

Ontluchten

Zodra je de gasflessen hebt gekozen en geïnstalleerd (met onderstaande producten) is het verstandig om voor het eerste gebruikt, het systeem te ontluchten. Hiervoor draai je eerst één gaskraan open en laat je de kraan voor ongeveer 20 seconden gas afblazen. Ga vervolgens alle gaskranen één voor één langs en laat overal voor 20 seconden gas afblazen. Hiermee verlies je vooral lucht en slechts enkele druppels gas. Dat komt doordat de lucht die in de gasflessen en leidingen zit als eerst zal ontsnappen. Alle lucht moet uit het gassysteem zijn voordat de gasinstallaties gebruikt kunnen worden.

Sluit na het ontluchten de gasinstallaties aan en ontlucht hier ook de slangen en omschakelaars. Dit doe je door bijvoorbeeld de gaspitten van een fornuis één voor één te starten om de lucht te laten ontsnappen. Als alle gasapparaten ontlucht zijn, kan de hele installatie gebruikt worden.

Welke producten heb ik nodig voor mijn camper lpg-installatie?

Gasfilters

Wanneer je lpg inbouwt in de camper heb je ook een gasfilter nodig. Lpg bevat namelijk ongeveer 25% meer paraffineolie dan normaal propaangas. Zonder gasfilter kan deze paraffineolie schade toebrengen aan het gassysteem of de aangesloten apparaten. Dit geldt zeker voor apparaten met een thermostaat en thermische schakelingen.

Truma heeft een tweetal gasfilters op de markt gebracht tegen de paraffine. Dat zijn de Caramatic en het Truma gasfilter. De Caramatic was het eerste model en het Truma filter is een vervolg model.

Een Truma-Caramatic gasfilter maakt gebruik van een speciaal ontwikkeld, gepatenteerd en vervangbaar filterpatroon. Deze filters zijn bovendien uitgerust met een indicator die het aangeeft wanneer een filterpatroon vervangen moet worden. Met een speciaal bijgeleverde schroevendraaier is de filterkast te openen en kan de staat van het filterpatroon gecontroleerd worden. Zit er olie in het kuipje? Dan is het tijd voor een nieuw filterpatroon.

De Truma filters zijn voorzien van een M20/150 binnen- en buitendraad aansluiting, waarmee de filters passen op de GOK en Truma omschakelaars (zoals deMmonocontrol en de Duocontrol). Deze gasfilters moeten voor de drukregelaar of aan de toevoerkant van de omschakelaars gemonteerd worden.

Wanneer je een losse gasdrukregelaar zonder Monocontrol of omschakelaar gebruikt, dan zijn er twee mogelijkheden om dit gasfilter alsnog te monteren.

  1. Het filter kan direct op de gasfles gemonteerd worden. (hyperlink naar de GS076 )
  2. Het filter kan rechtstreeks op de gasfles gemonteerd worden door middel van een hoge drukgasslang. Hierop kan de gasdrukregelaar met een Shell-aansluiting aangesloten worden.

Beide producten kunnen gecombineerd worden met zowel de Caramatic als het Truma gasfilter.

Buitenvulaansluiting

Om de lpg-installatie helemaal naar behoren te laten werken, moeten er natuurlijk gasflessen geplaatst worden. Om deze op een goede manier te vullen, is een buitenvulaansluiting nodig. De wet schrijft voor dat een caravan of camper alleen met zo’n aansluitset voorzien mag zijn met lpg-gasflessen.

De buitenvulaansluiting wordt in rok of spoiler van de camper gemonteerd. Voor de montage, moet er een gat van ongeveer 28-30 millimeter geboord worden. Daar omheen worden nog vier gaten van 6 millimeter geboord. Ons advies is om daarin een millimeter speling te houden, zodat het mogelijk is om de aansluiting mooi recht te monteren.

Let op! Bevestig nooit de buitenvulaansluiting in de wand of de deur van de camper! Het materiaal van de wand en de deur is vaak te dun. Door het gewicht van het vulpistool en de vulslang, is de kans heel groot dat de wand zal scheuren tijdens het tanken.

Er zijn ook bevestigingsbeugels beschikbaar om de buitenvulaansluiting onder het chassis te bevestigen zonder een gat in de camper of caravan te boren.

De hogedruk vulslangen moeten vervolgens aangesloten worden zonder teflon tape te gebruiken. De verbinding kan direct op de buitenvuller en de vulknie van de lpg-gasfles worden aangesloten.

Let er tijdens het monteren op dat eerst alle onderdelen van de vulset losjes aan elkaar worden bevestigd, zodat de slangen niet onder spanning komen te staan. Als alles netjes in positie zit, kunnen de onderdelen stevig aangedraaid worden. Loop vervolgens alle aansluitingen goed na om te controleren of deze goed vastzitten. Als alles goed vast zit, zijn de gasflessen en installatie helemaal aangesloten. De gaskranen kunnen worden dichtgedraaid en de gasflessen kunnen gevuld worden.

Lpg vuladapaters

Om de gasinstallatie te vullen, heb je de juist lpg-vuladapters nodig. Omdat de vulnippels in het buitenland vaak verschillen, is het verstandig om de complete universele lpg-vulnippelset voor heel Europa aan te schaffen als je regelmatig in het buitenland komt.

Bij het tankstation sluit je de vuladapter aan op het buitenvulpunt op de camper en daarna bevestig je het vulpistool om de gasflessen te vullen. Druk de zwarte vulknop van de pomp in en hou deze ingedrukt totdat de pomp zelf stopt. Controleer of de het aantal liters overeenkomt met 80% van de inhoud van de gasflessen. Als dit er meer dan 2 liter overheen zit, moet dit gemeld worden bij de leverancier. Het is namelijk gevaarlijk als gasflessen voor meer dan 80% gevuld worden!

Na het tanken kan het vulpistool worden afgekoppeld, de vulnippel losgedraaid en kan de route vervolgd worden.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!