Kan ik mijn gaskachel ombouwen van aardgas naar propaan?

Een gaskachel ombouwen van aardgas naar propaan is mogelijk, alleen wordt (wettelijk) geadviseerd om dit niet te doen. Er is namelijk meer nodig dan enkel het vervangen van de gassproeiers.

Gaskachel sproeiers en onderdelen vervangen

Om een aardgaskachel om te bouwen naar propaan moeten verschillende onderdelen aangepast of vervangen worden. Elke kachel is voorzien van een gasblok, welke is ingesteld op een bepaald type gas (aardgas, propaan, butaan of LPG). Veel voorkomende gasblokken zijn ingesteld op aardgas of flessengas. De instellingen op het blok dienen aangepast te worden bij het omzetten naar propaan. Dit is geen eenvoudig karwei en de juiste kennis is een voorwaarde om dit te doen!

Naast het gasblok is er ook een OSD-unit. Dit is de waakvlam met een thermokoppel en ontsteking. De OSD-unit zal vervangen moeten worden om een gevaarlijke waakvlam te voorkomen. Deze waakvlam is namelijk koolmonoxide houdend en heeft een gele kleur.
Bij een kachel die omgebouwd is van propaan naar aardgas zal er geen waakvlam zijn.

Gaskachel ombouwen; in de wet vastgelegd

De Nederlandse wet schrijft voor dat er bij gaskachels geen ombouwset meer geleverd mag worden, omdat hierdoor teveel ongelukken zijn ontstaan.

Wij adviseren daarom om de kachel niet om te bouwen en leveren daarom ook geen ombouwsets.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!