Hoe werkt een Oklahoma Smoker barbecue?

Wat is een Oklahoma Smoker?

De naam Oklahoma Smoker is een verzamelnaam voor de Oklahoma Joe Smoker en de Oklahoma Chuck Wagon. Deze twee soorten Oklahoma barbecues verschillen van elkaar op basis van kenmerken, kwaliteit en prijs. Elk merk heeft zo zijn unieke kenmerken, maar de kwaliteit en de prijs lopen nogal uiteen.

Een kenmerk waarop Oklahoma Smokers bijvoorbeeld verschillen is het wel of niet hebben van een rooktoren. Een smoker zonder toren wordt ook wel de Smoker Special Edition genoemd. Deze smoker heeft alle mogelijkheden van een smoker om te grillen en te roken maar heeft geen verticale toren.

Een smoker met toren wordt ook wel de Oklahoma Chuck Wagon genoemd. Het voordeel van de aanwezige toren is dat deze altijd de perfecte temperatuur heeft, waardoor de rook en hitte penetratie optimaal is. Dit is relevant als u langzaam vis, vlees of andere gerechten willen garen en roken.

Het aantal inch dat vaak bij een Oklahoma Smoker wordt aangegeven, is de diameter van de smoker.

Hoe werkt een Oklahoma Smoker?

De Oklahoma barbecues zijn speciaal ontworpen om optimaal mee te kunnen koken, roken, barbecueën of grillen. Of u nu houtskool, briketten of houtsnippers gebruikt, de smoker werkt op verschillende ‘brandstoffen’. Onderstaand wordt per kookwijze uitgelegd hoe de Oklahoma Smoker werkt.

Hoe smoke ik met een Oklahoma Smoker?
Door het vuur te stoken in de vuurbox, rechts van de Oklahoma Smoker, stroomt de hitte de grilkamer in waarna deze vervolgens omhoog (rook)toren ingaat. Dit geeft een indirecte hitte aan uw maaltijd, doordat er geen rechtstreeks vuur onder de gerechten wordt gestookt. De Oklahoma Country Smoker heeft standaard een heat dispenser die de hitte verdeeld in de grillkamer. De hitte wordt in het stuwvlak opvangen en vervolgens evenredig verdeeld in de toren zodat er links en rechts van de smoker geen temperatuurverschil is.

Door deze wijze van smoken zijn er temperaturen haalbaar van meer dan 300 graden Celsius. Dit is onder andere zeer geschikt voor het maken van pizza en het bakken van brood.

Traditioneel barbecueën op de smoker
Bij het barbecueën of grillen wordt normaliter gebruik gemaakt van directe verhitting boven de kolen. Met de Oklahoma Smoker geschiedt dit, net als met smoken, indirect vanuit de stook unit. De toren is door deze wijze van barbecueën altijd de helft van de temperatuur dan binnenin de grillkamer. In de grillkamer kunt u vlees bereiden. Door rechts van de smoker, zo dicht mogelijk bij de stook unit het vlees te barbecueën, zal uw vlees schroeien (steaks en biefstuk). Links of in de toren kunt u vervolgens dit vlees heerlijk sappig op garing brengen. Op deze manier bereidt u biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente geheel naar smaak.

Door gebruik te maken van de grillkamer naast de vuurbox zal de hitte door deze kamer trekken en het voedsel bereiden met een temperatuur tussen de 95 °C en 300°C. Om te barbecueën is rond de 165 °C de ideale temperatuur.

Het vet dat naar beneden druipt zal, door middel van een afvoerpijpje, afvloeien naar een emmertje of bakje. Dit vet komt niet met het vuur of de kolen in aanraking waardoor u geen last zult hebben van vuur en vlammen onder het gerecht.

Grillen op de Oklahoma Smoker
Grillen op de Oklahoma Smoker doet u met temperaturen tussen 175 °C en 290 °C. De perfecte rook- en grilltemperaturen staan aangegeven op de thermometers. Door meerdere thermometers te plaatsen vergroot u de controle over uw smoker en de juiste grilltemperatuur.

Gerechten roken
Bij deze manier gebruikt u lage temperaturen en veel geduld. De temperaturen liggen tussen de 40 °C en de 95 °C. Dit is een ideale manier om kalkoen, ham, kip, borststukken en worsten te bereiden. In de verticale rooktoren van de Oklahoma Smoker kan met een goed rustig vuur een constante temperatuur gedurende meerdere uren behouden worden. Juist voor vis- en vleessoorten kan men bij 25 °C tot 50 °C dagenlang roken om een goede conservering mogelijk te maken. De authentieke rooksmaak hierbij komt 100% uit het ingebrachte hout. Deze smaak wordt niet beïnvloed door rook van verbrand vlees of verbrand vet. Elke hout soort heeft zo zijn eigen karakter en smaak.

Let op! De hittestroom vanuit de stookruimte moet onder de grill rooster uit komen en niet erboven! Als de hitte stroom boven de grillroosters uitkomt zal deze het vlees of gerecht niet grillen. De meeste hitte zal bovenlangs het gerecht verdwijnen. Een heat dispenser of grillplaat is hier een uitkomst. Deze kanaliseren de hitte stroom door de grillruimte en verdelen de hitte stroom gelijkmatig.

Geschikte houtsoorten voor de Oklahoma Smoker

Elk houtsoort heeft zo zijn eigen karakter. Beuken en eiken zijn een bekend houtsoort. Minder bekend, maar tevens zo lekker, is olijvenhout of druivenhout. Deze houtsoorten zijn fantastisch van smaak en geven een mediterraanse tint aan het eten. Belangrijk bij alle houtsoort is dat het hout droog en schoon is.

Bent u benieuwd welke houtsoorten geschikt zijn voor de Oklahoma Smoker? Bekijk dan deze pagina over alle mogelijke houtsoorten!

Manieren van roken

Half automatisch roken
De meest gemakkelijke hittebronnen zijn gas, elektriciteit, kolen of hout(snippers). De belangrijkste voordelen van gas en elektriciteit zijn; makkelijk aan te schaffen en eenvoudig in gebruik. De temperatuur wordt simpel in stand gehouden. De rook in de Oklahoma Smoker worden op deze wijze veroorzaakt door rookmot of kleine blokjes hout.

Roken met hout
De echte Oklahoma Smoker-kenner en vuurliefhebber zal kiezen voor hout. Behalve dat het gebruik van hout bewerkelijker is, geeft hout ook het risico dat het vlees te veel rook te verwerken krijgt. Met een goede bbq of smoker die is doorontwikkeld zoals de Oklahoma Country Smoker hoeft dit echter geen enkel probleem te zijn. De temperatuur constant houden met een hout gestookte smoker betekent wel dat u om het half uur moet kijken of het nog naar wens is.

Roken met kolen
Het gebruik van houtskool zit een beetje tussen de twee bovenste opties in. Maak echter alleen gebruik van houtskool en geen steenkool! Bij gebruik van steenkool zal uw product naar olie smaken. Ook zal niet iedereen briketten willen gebruiken die verpoederen (as). Bovendien zitten er bindmiddelen in briketten die de smaak nadelig kunnen beïnvloeden. De meeste smokers zijn geschikt voor hout en kolen en natuurlijk houtsnippers.

Hout moet goed gedroogd zijn
Een boom omhakken en hiervan gelijk vuurstoken is helaas niet ideaal. Vers hout brandt slecht en kan een bittere smaak achterlaten op uw product. Te droog is echter ook niet goed. Het hout brandt te snel en wordt te heet. Hierin moet u een goede middenweg zien te vinden.

Weken of niet weken?
Hout kan voor het stoken geweekt worden.Dit is echter afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Snippers aangelengd met drank en kruiden kunnen goed op kolen of het vuur gebruikt worden. Weken wordt voornamelijk toegepast om de verbranding te vertragen en om uitdrogen van het gerecht te voorkomen. Goed voorschroeien voorkomt uitdrogen en neemt bij hoge temperaturen slechts enkele minuten in beslag.

TIP! Aan een goed houtskool vuur kunt u droge of vochtige houtsnippers toevoegen om een meer robuuste rooksmaak te verkrijgen en het vlees sappig te houden. Houtsnippers zoals beuken snippers kunt u ook op smaak brengen met vruchten sap, whisky, likeur, kruiden of knoflook. Hierdoor krijgt het vlees of gerecht een eigen smaak welke u zelf kunt beïnvloeden.

Denkt u aan een klephouder?
Een klephouder is een onmisbare accessoire voor uw Oklahoma Smoker. Met een klephouder plaatst u de klep of het deksel in half open positie. Dit zal ervoor zorgen dat er een rijke verbanding. Zodra de rook grijs van kleur wordt of er nieuwe brandstof zoals hout en kolen wordt toegevoegd, dient u de klephouder te gebruiken.

Welk onderhoud heeft uw Oklahoma Smoker nodig?
Een goede kwalitatieve Oklahoma Smoker kan in weer en wind buiten blijven staan. Het enige wat nodig is, is een goede beschermhoes. Daarnaast dient de smoker regelmatig met gekookte lijnolie ingevet te worden. Gekookte lijnolie is bij de bouwmarkt in liter flessen te koop. De gekookte lijnolie trekt in het metaal waardoor het er goed uit blijft zien.

Mocht de smoker een tijd niet gebruikt worden bescherm deze dan met een beschermhoes. Maak daarnaast de roosters schoon door deze in een vuilniszak met witte waspoeder en water te weken. Laat dit een etmaal liggen en maak het de volgende dag schoon met een afwasborstel.

Wat is een offshore smoker?
Een offshore smoker is een smoker die gefabriceerd is in Azië. In Azië is deze bbq opgepakt als een steeds belangrijker wordend exportartikel, waarbij de ontwikkeling niet stil. Voorheen produceerden zij slechts smoker-bouwpakketten van 1,5 mm staal. Tegenwoordig worden er zelfs complete Chuck Wagons geleverd tot 6 mm dik staal.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!