Hoe vul ik een lege gasfles met een volle gasfles?

Het kan voorkomen dat 1 van je gasflessen leeg is, maar je nog een volle gasfles hebt staan om bij te vullen. Je kan dit eenvoudig zelf. Het makkelijkste vul je een lege gasfles met een grotere gasfles. Een grotere gasfles heeft namelijk een grotere verdampingskracht, waardoor de tegendruk van de kleinere gasfles overtroffen wordt. Bijvoorbeeld een 12 kg fles gebruiken om een 6 kg fles te vullen.

Let op: Zorg ervoor dat je dit in de open lucht doet en uit de buurt van brandhaarden of open vuur!

Om een gasfles te vullen gebruik je een vulknecht om de volle gasfles stabiel boven de lege gasfles te kunnen plaatsen. Hang de volle gasfles ondersteboven in de vulknecht. 

Als het goed is dan zijn beide gasflessen voorzien van een Shell links of een DIN-gaskraan. Gebruik dan vervolgens een van deze hoge druk gasslangen. Sluit de hoge druk gasslang handvast aan de gaskranen van de flessen. Het overvullen zal nu beginnen!

  1. Dit doe je door eerst de kraan van de bovenste fles open te draaien en daarna de gaskraan van de onderste fles. Laat het gas stromen tot je niets meer hoort.
  2. Sluit dan de bovenste gaskraan van de grote fles en laat de kraan van de onderste gasfles nog open.
  3. Draai nu de wartel van de hogedruk slang die op de onderste gaskraan zit wat los tot er gas ontsnapt. Laat voldoende gas ontsnappen zodat de gasdruk in de fles zakt.
  4. Draai nu de wartel van de hogedruk slang weer dicht en open de bovenste gaskraan tot de gasstroom weer stopt.
  5. Herhaal deze stappen tot er voldoende gas in de onderste gastank zit.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!