Het verschil tussen hoge- en lagedruk gasdrukregelaars

Lagedruk regelaars
Dit zijn gasdruk reduceerregelaars van 20 tot 900 mbar. De lage druk zorgt voor een veilige gas omgeving waarbij de druk beheersbaar wordt toegepast. Daarnaast is er onderscheid te maken tussen gasdrukregelaars voor buiten gebruik en gasdrukregelaars voor binnen gebruik.

Gasdruk regelaars voor buiten worden gebruikt in de gasbun van de camper en caravan of op de camping. De geschikte drukregelaars zijn voorzien van een afblaasbeveiliging (vaak herkenbaar aan de gele of zwarte dop op de drukregelaar). Deze beveiliging zorgt ervoor dat zodra er iets fout gaat met de drukregelaar, de druk altijd naar buiten kan ontsnappen. Hiermee voorkom je dat er binnen gevaarlijke situaties ontstaan door wisselende gasdruk.

Daarnaast zijn gasdrukregelaars verplicht voor motorhomes (campers), vaartuigen en caravans.

Hogedruk regelaars
Dit zijn gasdruk reduceerregelaars vanaf 1 bar tot 12 bar. En worden vaak toegepast voor gasapparatuur met een groot vermogen (in de industrie), maar ook voor grote/sterke gasbranders zoals bio branders, teerbranders en hete lucht kanonnen. Dit soort regelaars worden vaak in een vaste gasleiding gemonteerd.

Bij hogedruk regelaar is er een onderscheid te maken tussen 1e trap en normale hogedruk regelaars. Een 1e trap regelaar wordt toegepast op grote bulk gastanks die de druk daarvan verminderd naar 1,5 tot 6 bar. Bij de 2e trap wordt de gasdruk omgezet naar lage druk.

Twijfel je of je een hoge- of lagedruk gasdrukregelaar nodig hebt? Twijfel dan niet om contact op te nemen!

Let op: Na 10 jaar is het verstandig de gasdrukregelaar te vervangen. Zo kunnen onder andere rubbers in de regelaar uitdrogen en slijten.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!