Geschikte houtsoorten voor de Oklahoma Smoker

De geschikte houtsoorten voor de Oklahoma Smoker lopen uiteen van appel tot pruim en van nectarine tot kers.

Houtsoort Karakteristiek Gebruik bij
Abrikoos Het aroma is milder en zoeter dan hickory. Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten.
Amandel Een nootachtig zoet aroma. Goed van gebruik bij alle vleessoorten.
Appel Erg mild, met een subtiel fruitachtig aroma. Licht zoet. kleurt de oppervlakte van het vlees bruin. Rund, gevogelte, varkensvlees (met name ham).
Arabische gom Deze bomen komen van dezelfde familie als mesquite. wanneer hij gebruikt wordt in een smoker doet het aroma denken aan mesquite, maar niet zo dominant. tevens een krachtige hittebron. Goed voor de meeste vleessoorten, maar vooral rund en groente .
Berk Medium hard hout, met een aroma vergelijkbaar met esdoorn. Goed met varkensvlees en gevogelte.
Beuk Mild rook aroma, lichter dan eiken. Traditioneel gebruikt voor het roken van paling, maar ook geschikt voor de meeste soorten vlees.
Citroen Medium rook aroma, met een hint van fruit. uitstekend bij rund, varkensvlees en gevogelte.
Eiken Op één na meest populaire houtsoort. Zwaar rook aroma. Rood eiken heeft bij veel pitmasters de voorkeur, oa voor spareribs. Wit eiken levert niet alleen een goed aroma, maar is ook bij uitstek geschikt als hittebron. (brand lang). Goed bij rood vlees, varkensvlees, vis en wild.
Els Snel brandend. licht maar kenmerkend aroma. Goed voor vis en rood vlees.
Esdoorn Medium hoeveelheid rook, mild wat zoetig aroma. Goed met varkensvlees, gevogelte, kaas, groente en klein wild gevogelte.
Grapfruit Medium rook aroma, met een hint van fruit. Uitstekend met rund, varkensvlees en gevogelte.
Hickory Venijnig, produceert veel rook met een zoet baconachtig aroma. veel gebruikte houtsoort Goed voor alles dat gerookt moet worden, maar vooral bij varkensvlees (spareribs) en rund.
Kers Mild zoet fruitig rook aroma. Sommige mensen beweren dat kersenhout het beste hout is om mee te roken. Hout van de Virginische kers kan een bittere smaak produceren. Kleurt het oppervlakte van het vlees bruin. Goed voor gebruik bij alle vleessoorten.
Mesquite Sterk gronderig aroma. populair met grillen omdat je het niet lang hoeft te gebruiken om een smaak aan het product te geven. geeft bij verbranding ook veel hitte af. Goed bij veel vleessoorten, maar vooral rund.
Moerbei De geur is zoet, doet denken aan appel. Rund, (wild) gevogelte, varkensvlees (met name ham).
Nectarine Het aroma is milder en zoeter dan hickory Goed bij veel vleessoorten.
Pecannoot Zoet en mild, met een aroma vergelijkbaar met hickory, maar niet zo sterk. Smaakvol met een subtiel karakter. Pecan is een all-around rookhout. Goed met gevogelte, rund, varkensvlees en kaas.
Peer Licht zoet, houtig aroma. Een prettig subtiele rooksmaak. Lijkt op appel. Uitstekend met kip en varkensvlees.
Perzik Licht zoet, houtachtig aroma. Goed bij veel vleessoorten.
Populier Het is een zachtere houtsoort dan els, en erg subtiel van aroma. Geschikt als brandstof, maar gebruik delen van een andere houtsoort voor meer aroma. Gebruik geen vers, net gekapt populierenhout. Goed voor gebruik bij de meeste vleessoorten.
Pruim Het aroma is milder en zoeter dan hickory. Goed voor gebruik bij veel vleessoorten.
Sering Produceert een lichte rook. Subtiel met een hint van een bloemachtig aroma. Goed bij zeeproducten en kip.
Sinaasappel Medium rook aroma, met een hint van fruit. Uitstekend bij rund, varken en gevogelte.
Walnoot Erg zwaar rook aroma. Gewoonlijk vermengt met lichtere houtsoorten als Pecan of appel. Kan dominant en bitter zijn als hij alleen gebruikt wordt. Goed voor rood vlees en wild.
Wijnstokken Aromatisch, vergelijkbaar met het hout van fruitbomen. Produceert van rook dat doordringend kan zijn. Goed met gevogelte, rood vlees, wild en lam.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!