Gasfornuis ombouwen van aardgas naar propaan?

Een gasfornuis is eenvoudig om te bouwen naar propaan door de gassproeiers te vervangen. De huidige (aardgas)sproeiers zijn niet geschikt om propaan ‘te sproeien’, omdat deze zorgt voor een verkeerde verbranding. Hoe je de juiste sproeiers kiest lees je hieronder. Direct de sproeiers bestellen? Dat kan hier.

Het maakt overigens niet uit welk type of merk gasfornuis jij hebt. Onze sproeiers zijn universeel en daarmee onderstaand stappenplan ook.

Stap 1: De diameter van de gassproeier

Als je de sproeiers uit de kookplaat of het gasstel draait, dan kun je de diameter op het draad meten met een schuifmaat. Vaak is deze diameter 6 millimeter (M6). In dat geval bieden wij daarvoor de juiste sproeiers aan. Mocht de sproeier een andere diameter hebben, bijvoorbeeld 8mm (M8), dan hebben wij daarvoor helaas niet de juiste sproeiers.
Is je sproeier dus 6 mm, dan kan je naar stap 2.

Tip: Noteer per sproeier uit welke positie hij uit het fornuis komt. De sproeiers van grote gaspitten en kleinere gaspitten kunnen namelijk een andere sproeiermaat hebben.

Stap 2. Wat is de gegraveerde maat van de sproeier?

Als tweede is het belangrijk om te weten welke sproeiermaat nodig is. Deze maat is gegraveerd op de kop of aan de zijkant van de sproeiers.

Voorbeeld

Op een aardgassproeier M6 staat een sproeiermaat vermeld van 70. Uit onderstaande tabel (bovenste rij) blijkt dat aardgassproeier-maat 70 het dichtstbij 72 ligt. Kies dan voor sproeiermaat ’72’ op de productpagina.

In onderstaande omrekentabel is te zien welke aardgassproeier (bovenste rij) hoort bij welke propaansproeier (onderste rij). De maten mogen best een paar tienden afwijken van de originele sproeier. Zit de originele sproeier tussen twee maten in? Kies dan de grootste maat.

Op de productpagina ‘gassproeiers’ kun je eenvoudig de juiste sproeier vinden. Zodra je de aardgassproeiermaat weet, is het makkelijk om de juiste propaansproeier te bestellen!

Tip: Vaak dien je ook de gasslang en drukregelaar te vervangen. Hiervoor heb je een nieuwe gasslang (met wormslangklem), drukregelaar en gasfornuis-gasslangkoppeling nodig.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!