5 tips voor het voorbereiden van zorgeloze campervakantie

Als je op vakantie gaat met een camper, is het belangrijk om vooraf goed na te denken hoe je een zo veilige en plezierige reis kunt maken. Gas-gerelateerde zaken spelen hierbij een belangrijke rol. Om je te helpen bij de voorbereidingen, hebben we in dit blog vijf essentiële gas-gerelateerde tips voor je op een rij gezet.

1. Controleer de gasinstallatie van je camper

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om de gasinstallatie van je camper te controleren. Controleer of de gasflessen in goede staat, de slangen in topconditie en of de aansluitingen nog goed werken. Voer een gas lekkage onderzoek uit door alle aansluitingen en koppelingen in te spuiten met gaslekspray. Controleer vanaf de drukregelaar tot de laatste aansluiting of er sprake is van gasbelletjes die gevormd worden. Indien zo, sluit de gastoevoer af en herstel de verbinding en herhaal het onderzoek. Laat indien nodig de gasinstallatie nakijken, zodat je zeker weet dat alles goed werkt en veilig is.

2. Neem voldoende gas(flessen) mee

Als je op reis gaat met een camper, is het belangrijk om voldoende gasflessen mee te nemen. Gas kan je (waarschijnlijk) overal in Nederland wel laten vullen of omruilen, maar je wil kunnen koken, verwarmen en de koelkast laten werken, ook in het buitenland. Zorg daarom dat je altijd minimaal één volle gasfles bij je hebt en 1 reserve, zodat je niet zonder gas komt te zitten.

3. Let op de veiligheid bij het gebruik van gas

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Plaats de gasflessen altijd in een goed geventileerde ruimte en zorg dat er geen ontstekingsbronnen in de buurt zijn. Gebruik ook altijd de juiste gasslangen en koppelstukken en vervang deze op tijd om lekkages te voorkomen.

4. Neem een gasdetector mee

Een gasdetector is een nuttig hulpmiddel bij het gebruik van gas in de camper. Deze detecteert namelijk gaslekkages en kan zo een gevaarlijke situatie voorkomen. Zorg daarom dat je altijd een gasdetector bij je hebt en test deze regelmatig.

5. Weet waar je gas kunt tanken

Als je onderweg bent met de camper en je gasflessen raken leeg, is het belangrijk om te weten waar je nieuwe gasflessen kunt kopen of ruilen. Zoek voorafgaand aan je reis uit waar je gas kunt kopen en houd hier rekening mee bij het plannen van je route.

Bonus tip!

Lpg gasflessen i.p.v. propaan gasflessen garanderen in heel Europa dat je niet zonder gas komt te zitten.

Heb je meer hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit blog nog steeds niet uit? Geen probleem!